De Minister President van Maleisië, Najib Razak, had een ontmoeting met Turgay Karaman, een kort geleden gearresteerde schooldirecteur die beschuldigd wordt van terroristische banden met DAES (ook bekend als Islamitische Staat) vermelde “Guardian”.

Najib ontmoette Turgay Karaman, toenmalig secretaris-generaal van de Malesisch-Turkse dialoogvereniging, voor zijn eerste officiële reis naar Turkije in 2011.

Één van de vele foto’s van het evenement toont de minister president naast zijn echtgenote en Karaman. Een andere foto laat een interview zien tussen Karaman en Najib.

Karaman werd dinsdag gearresteerd en wordt sindsdien vastgehouden in een Maleisische instelling, nadat hij door de regering van Najib is beschuldigd van extremisme.

Volgens Ahmad Zahid Hamidi, Minister van Maleisië, werd Karaman al een tijd onderzocht door anti-terreur eenheden vanwege zijn “activiteiten”, waaronder verspreiden, beïnvloeden en financieren van de terroristische organisatie DAES.

Karaman, schooldirecteur van een prestigieuze internationale school die kritisch denken steunt en zijn banden met de Maleisisch-Turks Dialoogvereniging versterkt, past echter niet in dit stereotypische profiel.

Karaman leefde al 14 jaar in Maleisië. Zijn arrestatie leidde tot veel speculaties waaronder de feit dat hij de slachtoffer kan zijn van de Turkse heksenjacht

Camerabeelden laten zien hoe Karaman wordt aangehouden door 4 onbekende mannen. Deze beelden leidden tot veel onrust in Turkije, omdat Karaman mogelijk is ontvoerd door Turkse agenten. Er bestaat een kans dat hij gedwongen wordt om terug te keren naar Turkije, waar hem een oneerlijke rechtszaak te wachten staat.

Boven aan de jachtlijst van Erdogan staan de sympathisanten van de Gülen beweging en Fethullah Gülen, een Imam die zijn leven voortzet in ballingschap in de Verenigde Staten. Fethullah Gülen wordt beschuldigd als de dader van de couppoging, een beschuldiging waar Gülen niet mee eens is.

De Gülen beweging heeft veel scholen over de hele wereld, welke reden kan zijn voor de beschuldigingen tegenover Karaman. Volgens de Turkse staatskranten is het vrijwel zeker dat Karaman banden heeft met de Gülen beweging.

De tegenstrijdige uitspraken van de Maleisische politie en de Turkse overheid zorgde voor ophef. Volgens de advocaten van Karaman, was er geen politieverslag beschikbaar van zijn arrestatie, terwijl hij al was gearresteerd.

Na speculerende nieuwsberichten en een emotionele video van Karaman’s vrouw, heeft de Maleisische politie bevestigd dat hij is gearresteerd en vast zit.

De poltiehoofd heeft later bekend gemaakt dat Karaman, samen met een andere Turkse man, Ihsan Aslan, zijn gearresteerd wegens het helpen ontsnappen van gevangenen.

Dit alles voordat de minister president van Maleisië bekend maakte, dat Karaman is gearresteerd wegens zijn banden met DAES.

“Volledig ongegrond. De uitspraken van de Maleisische overheid zijn tegenstrijdig en de beschuldiging zijn bizar”, aldus de advocaat van Karaman.

Erdoğan heeft beloofd om Gülen sympathisanten te “reinigen” van de overheidsfuncties. Meer dan 41.000 mensen zijn gearresteerd in Turkije wegens vermoedelijke banden met de Gülen beweging, ook wel bekend als “Hizmet”. Terwijl sommige landen het uitlevering van de gearresteerden hebben geweigerd, zijn er ook landen die mee gaan met het verzoek vanuit Ankara.

De politiehoofd van Maleisië, Khalid Abu Bakar, vertelde verslaggevers dat de arrestaties zonder verzoek van de Turkse regering zijn gemaakt.

Volgens de minister van buitenlandse zaken in Turkije, Mevlut Cavusoglu, waren er in oktober drie mensen teruggestuurd vanuit Maleisië. “”Onze strijd tegen hen zal tot het einde gaan, zowel binnen- als buitenland. We zullen niet stoppen met het volgen van hen, ‘zei hij over de volgers van Gülen en voegde eraan toe dat de deal met Maleisië is getroffen na ‘ wederzijdse dialoog ‘.

Mensenrechtenorganisaties en Turkse activisten maken zich zorgen dat de twee ook worden teruggestuurd naar Turkije. Omdat de Gülen beweging als een terroristische organisatie wordt gezien, is er een grote kans dat ze worden mishandeld en oneerlijk worden berecht, aldus “Humans Rights Watch”.

Ook al worden deze twee niet uitgeleverd naar Turkije, de Maleisische overheid heeft recht om hen 28 dagen lang vast te houden onder controversiële beveiligingswetgeving.

“Als je iemand wilt arresteren en wilt vasthouden, is het heel makkelijk om ze te beschuldigen voor banden met DAES” volgens Phil Robertson, Vice-directeur van ”Human Right Watch”.

Het is niet duidelijk of en in welke mate de twee mannen deel uitmaken van de Gülen beweging. De school waar Karaman werkt heeft geen commentaar geleverd en ook op de website zijn er geen aanwijzingen voor mogelijke banden met de Gülen beweging.

De Gülen beweging heeft met “the Guardian” gedeeld dat ze staan voor vrede, dialoog en educatie en dat ze vele participanten hebben waaronder Karaman en Aslan.

“Maar hun persoonlijke keuzes zouden niet leiden tot een illegale activiteiten die mogelijk door agenten van de Turkse regering zou zijn georganiseerd,” voegde de beweging eraan toe.

De Maleisisch-Turkse Dialoogvereneging reageerde niet op verzoeken om commentaar. Najibs’s kantoor vertelde “the Guardian” dat het onderzoek nog niet is afgerond.

Een ander aspect van het geval van Karaman, die de Turkse interesse zou kunnen hebben, is zijn band met een andere man die gevolgd wordt door Erdogan. Op de dag van zijn arrestatie was Karaman op weg naar een juridische vergadering over zijn verschijning als getuige in de zaak van Ismet Özçelik, een voormalig universiteitsdirecteur in Turkije die na de couppoging werd ontslagen.

Özçelik is in december in Kuala Lumpur gearresteerd omdat hij naar verluidt een immigratieambtenaar heeft aangevallen die probeerde zijn paspoort in te nemen. Zijn juridisch team probeerde te ontdekken of de Turkse ambassade het verzoek tot arrestatie had gedaan.

De 57-jarige was al voor 50 dagen zonder overtuiging gehouden, maar werd vrijgelaten nadat de vluchtelingenhoofd van de Verenigde Naties in januari een vluchtelingenstatus heeft verleend. Özçelik werd donderdag opnieuw gearresteerd, aldus de politie.