Er zijn meer dan 300 mensen, waaronder politici en journalisten, aangehouden in Turkije omdat zij zich op sociale media kritisch hebben uitgelaten over het militaire offensief in Syrië. Het gaat om de militaire operatie ‘Olijftak’ die meer dan een week geleden was gestart.

Heksenjacht van Erdogan

Sinds de mislukte coup van 15 juli 2016 is er een noodtoestand gaande, die inmiddels meerdere malen is verlengd. Hiermee probeert de overheid ieder kritisch geluid de mond te snoeren. Daarbij gaat het vooral om de Gülenbeweging en de Koerden, maar daarnaast ook ieder ander persoon die zich uit tegen de overheid en Erdogan.

De verdachten die zijn aangehouden zitten vast op verdenking van “het verspreiden van terroristische propaganda”.

De in Parijs gevestigde journalistieke belangenorganisatie Reporters Without Borders sprak eerder van een “heksenjacht” op critici.


Zelfmoordaanslag

Volgens Koerdische bronnen heeft een vrouwelijke Koerdische strijder waarschijnlijk een zelfmoordaanslag gepleegd bij de strijd. Ze zou daarbij een Turkse tank hebben verwoest en meerdere militairen hebben gedood. Volgens de militie waartoe ze behoorde, kwam ze uit Afrin en was ze 17 toen ze zich aansloot bij de YPJ-militie, waartoe alleen Koerdische vrouwen behoren. Als het bericht klopt, is het voor zover bekend de eerste zelfmoordaanslag door de Koerden tegen het Turkse leger sinds operatie Olijftak begon.