Na de militaire staatsgreep op 15 juli heeft Turkije ongeveer 145 duizend mensen, waaronder leerkrachten, rechters, ambtenaren, politie agenten, ondertekenaars van academici van vrede, leden van dissidente vakbonden ontslagen of geschorst, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van geestelijke Fethullah Gulen. Veel mediabedrijven hebben de deuren moeten sluiten.

Op basis van gegevens die verkregen zijn van de berichten in de pers van BBC Turkije hebben 37 mensen zelfmoord gepleegd sinds 20 juli 2016, dit zijn mensen die opgepakt, geschorst of ontslagen zijn.

CHP vicevoorzitter Veli Agbaba heeft ook aangekondigd dat 35 mensen zelfmoord hebben gepleegd na de couppoging. In het opgestelde rapport van nieuws in het nationale en lokale media, politierapporten en officiële verklaringen, heeft dit als volgt plaatsgevonden: “Dit is de conclusie van de situatie nu. De onderzoeken worden voortgezet”.

Kort geleden is er opnieuw nieuws verschenen dat er nog twee zelfmoorden gepleegd zijn, dit na de schorsingen van de politieagenten ‘vermoedelijke Gulen-aanhangers’. Kort na schorsing van de 9103 politieagenten, hebben er 2 een einde gemaakt aan zijn leven in de provincies Ankara en Osmaniye.

In 24 verschillende steden hebben mensen zelfmoord gepleegd en ongeveer bij de helft van de mensen zijn door de staat toegewezen vorstendom geweren gebruikt te hebben. Acht van de mensen die zelfmoord gepleegd hebben zaten in de gevangenis. Ondanks de onschuld bewezen is en ze weer aan het werk zijn gezet, hebben in de provincie Karabuk, politieagent Zeki Cezayirlioğlu en in de provincie Trabzon superintendent Fatih Ezber zelfmoord gepleegd na moeilijke situaties die ze hebben meegemaakt.

Ergul Yildiz adjunct directeur op een school, heeft op 24 november (de Dag van Leraren), zelfmoord gepleegd. Zijn broer Bekir Yildiz zei in zijn verklaring bij BBC Turks: “Wij voelen het onrecht, wij zijn mensen die rechtop staan in het land. Dat is de reden waarom niemand ons Fetö terroristen mag noemen”.

‘Ze willen de samenleving onder druk zetten en mensen bang maken door slachtoffers te creëren’

Sinds de aankondiging van de noodtoestand vindt de regering dat de regelgeving van een groot aantal onderwerpen die KHK stelt, noodzakelijk is in de strijd tegen Fethullah Gulen gemeenschap.

Ook duizenden Gulen sympathisanten die niet bij de couppoging aanwezig waren, worden ontslagen, non-actief gesteld of opgepakt en in hoeverre dat rechtvaardig is, blijft een discussie en een vraagteken!

Viceminister van gezondheid Ahmet Baha Ogutken beantwoordde onze vragen over dit onderwerp en zei: ” Mensen die bestraft worden omdat ze Gulen aanhanger zijn, kunnen niet meer bij overheid werken, omdat ze een rol hebben gespeeld in de beweging, hoewel ze ook zeggen dat ze niet hebben meegedaan met de couppoging. We hadden ook hun diploma’s in beslag kunnen nemen, maar dat doen we niet”.

“Mijn broer werd op straat genegeerd.”

Ergul Yildiz, adjunct directeur van een school, heeft op 24 november (Dag van de Leraren) zelfmoord gepleegd.

Zijn broer Bekir Yildiz verteld dat zijn broer kort voor zijn dood psychische problemen had en dat hij niemand meer kende door een geheugenverlies. Zijn manier van doen en uiterlijk begon totaal te veranderen.

“Wij als familieleden bleven steeds bij hem en probeerden hem zo niet alleen te laten. Hij heeft zelfmoord gepleegd ongeveer na drie maanden nadat hij non-actief is gesteld”.

Bekir vertelt, dat de nieuws zich snel heeft verspreid in Sungurlu, een kleine stad in Turkije. Dit heeft geleid tot de uitsluiting van het sociale leven van de hele familie, ook van zijn broer. “Mijn broer vond heel erg dat mensen hem negeerden op straat wanneer ze hem tegen kwamen. We horen alles, omdat we ambachtslieden in de wijk zijn. We weten dat onze kracht niet genoeg zal zijn om gerechtigheid te creëren”. De familieleden van Yildiz krijgen nu psychische hulp krijgen na alles wat ze allemaal hebben meegemaakt.

Bekir Yildiz vertelt dat zijn broer om twee redenen non-actief is gesteld:

“Sommige mensen hebben een klacht ingediend bij de nationale onderwijs voor mijn broer die bij een particuliere school werkte. Ze dachten dat dit een Fethullah particuliere school was. Het is zo simpel, er was helemaal geen onderzoek. We hebben niet veel kunnen doen, omdat we wisten dat onze kracht niet genoeg zou zijn om gerechtigheid te creëren. Mijn broer heeft overal waar hij naar toe ging verteld dat hij les geeft bij een Health College en dat hij niks te maken had met Fethullah Gulen gemeenschap, maar hij kon dit helaas niet bewijzen. Hij werd zelfs uit de kamer gestuurd door de District Onderwijs Branch Manager. ‘Er is vast wel een twijfel, er uit, er uit……’. Een ander reden is dat zijn kind op een Gulen school zat. Er is hier maar slechts één particuliere school, mijn broer stuurde zijn kind naar die school, omdat hij subsidie zou krijgen van de overheid. Mijn broer ging naar alle officiële instellingen, maar kreeg het volgende als antwoord:  ‘Wij zijn nu in een noodtoestand, zo loopt het proces, we kunnen niks verklaren’ en werd weggestuurd”.

“Hij is niet een arts geworden in de kamers van de Gulen gemeenschap”

Een andere persoon die zelfmoord heeft gepleegd is Orhan Cetin van Artsen uit de Izmir Katip Celebi Ziekenhuis.

Muhammet jeugdvriend van Orhan Çetin verteld dat zijn vriend veel heeft geleerd om een arts te worden en nooit een relatie heeft gehad met Fethullah Gulen gemeenschap.

“We zijn samen opgegroeid en al 20 jaar vrienden met Orhan. Wij hebben nooit banden gehad met de Gulen gemeenschap en ook onze families niet. Ja, we zijn mensen van hetzelfde geloof en we zijn mensen die bidden. Maar behoren niet tot een gemeenschap. “Op vrijdag 17 februari is het Orhan verteld dat hij non-actief is gesteld. Hoewel de beslissing op woensdag bij het ziekenhuis bekend gemaakt is, wordt dit Orhan op vrijdag na het werk doorgegeven. Hij kon nergens naar toe omdat het de weekend aankwam. Twee dagen na de bekendmaking heeft Orhan op zondag zelfmoord gepleegd. Hij sprong van de 10e verdieping naar beneden.

Na de dood van Cetin zag Muhammet bericht op sociale media, zoals dat hij geen arts kon worden als Feto niet zou zijn et cetera. Hij geeft aan dat hij juist zelf daar heel hard voor heeft gewerkt en heeft gestudeerd.

Orhan heeft zijn vader nooit gekend. Hij woonde met zijn broer in het centrum van Antalya. Zonder privé- en extra lessen mocht hij naar Metin Nuran Cakallikli Anatolia Lyceum in Antalya gaan. Hij werkte in de zomers in hotels en verdiende er zijn geld mee. Hij betaalde ook zelf zijn eigen studiegeld voor zijn universitaire opleiding. Mohammed vermoedt maar één reden wat dit allemaal heeft veroorzaakt:

“Orhan had een nieuw huis gekocht en moest het geld overmaken van de eigenaar op de bankrekening bij Bank Asya. Hij deed dat zoals afgesproken. Dit is het enige wat ze kunnen bedenken als band van Orhan met Fethullah Gulen gemeenschap”.