De vrienden van de verdachte correspondent Aysenur Parildak hebben beschreven wat zij allemaal moest doorstaan tijdens haar gevangenschap. Dit is het tragische verhaal van een meisje die werd vrijgesproken en weer veroordeeld.

De  beschrijvingen van collega-vrienden van Aysenur Parildak

Aysenur Parildak was correspondent van de krant Zaman die reeds door de AKP-regering is gesloten. Ze heeft een interessant verhaal; enige moment na haar vrijlating werd ze weer veroordeeld.

Aysenur Parildak was een 27 jarige Rechten studente. Ze had een bijbaan als rechtbank verslaggever bij de regering-kritische krant Zaman. Toen deze krant door de regering onder curatele werd gesteld, raakte ze haar bijbaan kwijt. Na de mislukte couppoging van 15 juli, werd ze tijdens haar tentamen opgehaald door de politie; ze was aangeklaagd. Een week na haar voorlopige hechtenis werd ze gearresteerd.

Haar berichten op Twitter en het feit dat ze bij Zaman werkte, waren voldoende als bewijs om verdacht te worden van deelname aan een terroristische organisatie. Ook werd er gesteld dat ze gebruik maakt van de app  ByLock, die quasi alleen door Gulen aanhangers gebruikt wordt. Echter, kwam de telefoonnumer en de IMEI nummer van het toestel niet overeen met die van Aysenur. Ondanks onvoldoende bewijs en nadere toelichting van Aysenur dat ze deze app niet kent, is er een rechtszaak gestart. Deze heeft maanden geduurd, terwijl Aysenur niet eens een advocaat had die haar bijstond.

Haar familie had de financiële middelen niet om haar te voorzien van een advocaat. Bovendien wilde niemand haar van de Orde van de Advocaten bijstaan door de heersende angst in het land. De advocaat die haar nu bijstaat, staat Aysenur vrijwillig bij op basis van een verzoek die wij via social media hadden verspreid.

Op de rechtszitting van 2 mei is Aysenur vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Echter, is  er besloten om haar opnieuw gevangen te nemen nadat ze door AKP-trollen is aangewezen als landverrader en terrorist.

Aysenur wordt al negen maanden vastgehouden in Ankara. In haar verdediging tijdens het proces heeft zij het volgende gezegd: “De officier van justitie heeft mij gevangen genomen. Zijn beweegreden hiervoor is dat ik de app Bylock zou hebben gebruikt, maar dit staat nergens in mijn dossier. Geachte edelachtbare, ik heb iedere dag over dit gesprek gedroomd. Ik bracht negen maanden door in detentie. Ik ben 27 jaar oud. Ik heb mijn universitaire opleiding niet eens kunnen afmaken! Ze namen me mee uit mijn examen. Ik heb mezelf beloofd om niet te huilen, maar jullie zien in welke situatie ik me nu bevind. Indien u kinderen heeft, zou u mij kunnen begrijpen.

Mijn leven is verpest. Ik had net een echtscheiding achter de rug voordat ik gearresteerd werd. U zult wel begrijpen dat een pas gescheiden vrouw veel trauma’s heeft. Geachte Edelachtbare, ik verwacht enkel rechtvaardigheid van u. Echter, wil ik er eerst in geloven. Geloven in de rechtsspraak; dat de rechtszaak rechtvaardig zal zijn. Ik kan het niet meer volhouden. Ik weet niet meer hoe vaak ik een zelfmoordpoging heb gedaan en er toch weer vanaf heb gezien. Ik laat het over aan uw geweten..” ,aldus Aysenur Parildak. 

Aysenurs enige hoop was dat ze op de zitting van 2 mei vrijgesproken zou worden. De hoop om vrijgelaten te worden was haar enige reden om af te zien van de vele zelfmoordpogingen. Eindelijk werd ze op 2 mei vrijgesproken. Elf uur wachten voor de deur van de rechtbank om haar dochter na negen maanden te omhelzen leek even waar te zijn. Na nog geen eens een paar stappen voor de rechtbank gezet te hebben, veroordeelde dezelfde rechter haar tot celstraf voor een nog nader te bepalen duur.  Deze oordeel kwam nadat pro-erdogan media de peilen op de ‘vrijgelaten terrorist’ Parildak had gericht.

We zijn ernstig bezorgd dat onze vriendin zelfmoord zal plegen. We kunnen haar vrijheid niet garanderen, maar op deze manier bieden we haar op zijn minst steun. Laat Aysenur niet alleen achter in die koude cel. Wij met z’n allen moeten haar laten voelen dat ze er niet alleen voor staat!

Nadat haar moeder de arrestatie van haar dochter hoorde werd ze erg verdrietig. Met de hoop om haar dochter op te halen is zij gaan wachten voor de gevangenis. Lange tijd heeft zij niets van haar dochter vernomen. De enige wat haar weerhield van het leven opgeven is de hoop dat Aysenur op 2 mei vrijgelaten zou worden. Ze is inderdaad vrijgesproken, maar dat duurde niet lang. Aysenur is weer gevangengenomen. Haar volgende zitting is in september. Helaas weten we niet of het verweer van de advocaat enig conclusie zal opleveren. We weten niet of Aysenur het in de gevangenis zou kunnen volhouden. Betreurend vertellen wij onze collega’s over de situatie van Aysenur.

Aysenur was nog geen twee jaar correspondent. Een jaar geleden is zij gaan scheiden van haar man, omdat hij haar met geweld dreigde. Kort na haar trauma’s is zij gevangengenomen.

Wij vragen u om niet te zwijgen over de onrechtvaardigheid die Aysenur meemaakt.