De opmerkelijke schaal van Turkije’s “Wereldwijde Zuiveringen”

In een recent verschenen artikel van  in ForeignAffairs wordt uiteengezet hoe de post-coup zuiveringen van Erdogan zicht uitstrekken tot in het buitenland.

In maar liefst 46 landen zou de Turkse overheid actief tegenstanders proberen te vervolgen, met name de personen die ook maar iets hebben met de Gülenbeweging.

Het rapport schrijft o.a. “dat Ankara duizenden paspoorten ongeldig heeft verklaard en op deze manier honderden Turkse staatsburgers die in het buitenland laven heeft gearresteerd waarvan velen onder de bescherming van de VN vielen als asielzoekers. Ook zijn ze er in geslaagd om in minstens 20 landen politieke druk uit te oefenen waarmee tientallen, wellicht honderden Gülen-scholen zijn gesloten.”

 


Heksenjacht in Turkije

Hoewel de term heksenjacht primair toebehoort aan de middeleeuwen, zien we vandaag de dag dezelfde praktijken. De van Dale definieert:

hek·sen·jacht (de; v(m); meervoud: heksenjachten)
1 vervolging van heksen
2 het op grote schaal achtervolgen van mensen, bv. vanwege afwijkende meningen

Vandaag, wordt er in Turkije en in de hele wereld, de facto, een heksenjacht gevoerd op de Hizmetbeweging, door het Erdogan-regime, voor politiek belang.