Het Europese Parlement veroordeelt het harde optreden van de Turkse overheid tegen critici. Dat werd officieel in een onlangs aangenomen resolutie waarin Brussel eenduidig zijn standpunt aanneemt tegenover de recente ontwikkelingen in Turkije; “er is geen respect voor mensenrechten in Turkije”.

De aanleiding voor de resolutie zijn de arrestaties en aanhoudingen van critici die een tegengeluid leveren rondom het militaire offensief in Afrin, wat de Turkse overheid niet tolereert. Er zijn inmiddels honderden journalisten, critici, artsen en burgers opgepakt vanwege kritiek op operatie ‘Olijftak’ in Afrin. Het parlement noemt het “een poging om kritiek te censureren”.

Ankara verdedigt het offensief met een beroep op zelfverdediging en terrorismebestrijding. De parlementariërs roepen de Europese Commissie en de lidstaten op het misbruik van antiterrorismewetgeving aan te kaarten bij de Turkse regering. Ook veroordelen zij de inbeslagname van vijftig christelijke kerken, kloosters en begraafplaatsen in de Zuid-Turkse regio Mardin.