Een leraren echtpaar, geïdentificeerd als Serdar A. en Merve A., werden aangehouden nadat de Turkse autoriteiten erachter kwamen dat ze kritiek hadden geuit tegen het harde optreden van de regering na de staatsgreep tijdens een interview door de Finse staatszender YLE.

De Finse nationale omroep YLE bracht op 4 januari dit jaar een documentaire uit met de titel Pako Turkista [Uit Turkije gaan] over de recente vluchtelingenvlucht uit Turkije naar Europa.

Serdar A. verteld o.a. in de documentaire: “Als we ons huis verlaten, weten we niet zeker of we terug kunnen komen. We leven een gevangenis-achtige routine. We wonen niet op de locaties die op onze naam staan ​​geregistreerd. Ik bewaar een pakje sigaretten en een aansteker in mijn auto [om mijn levensstijl te verbergen], ook al rook ik niet. Als we ergens naartoe gaan, denken we altijd na of het gebouw veilig is, of er een camera is in het park dat we willen bezoeken, of dat er politie in het park is waar we gaan picknicken”.

Hij voegde eraan toe dat hij een Turkse vlag op de achterruit van zijn auto had gehangen om te laten zien dat hij een aanhanger was van de regerende AKP-partij.

Kort daarna lanceerde de politie een onderzoek en slaagde erin het echtpaar te lokaliseren op basis van de afbeeldingen die de buurt tonen waar zij woonden en de auto.

De man werd naar detentie gestuurd vanwege het “behoren tot een terroristische groep” en “propaganda te verspreiden voor een terroristische organisatie” terwijl zijn vrouw werd vrijgelaten.

“Droevig nieuws”


YLE TV1-correspondent Tom Kankkonen, die de documentaire had voorbereid, reageerde op zijn Twitter-account.
“Droevig nieuws en een fiasco voor mij om de identiteit van deze mensen ondanks al onze inspanningen te beschermen. In de toekomst zullen we zelfs meer waakzaam zijn in het beschermen van onschuldige mensen, maar helaas is het te laat in dit geval.”
De documentaire concentreerde zich op de redenen die duizenden mensen ertoe brachten om tegen elke prijs Turkije te ontvluchten.