Op 15 maart 2017 werden 11 personen, die bekend stonden als verbonden aan de Gülen beweging, in Saoedi-Arabië gearresteerd. Nadat ze in vier verschillende steden gedurende één maand werden vastgehouden, werden ze uiteindelijk naar de stad Djedda overgebracht, zonder dat ze ook maar voor een rechter of aanklager of voor de rechtbank verschenen waren. Aangezien hun gerechtelijke procedure nog niet eens in gang gezet was, konden hun advocaten niet tussenbeide komen in de zaak.

De families van de gevangen hebben de Verenigde Naties ingelicht, via verschillende brieven met de post en via het internet, en ze zijn in voortdurend contact gebleven met het centrale kantoor van de VN in Riyad. Deze laatste heeft echter het probleem niet kunnen oplossen.

Twee dagen geleden, werden de gevangen vergezeld door hun families overgeplaatst naar een hotel in Medina, met het verbod het hotel te verlaten. En vandaag, tegen de middag, werden alle 11 gevangenen met hun families gedeporteerd naar Turkije.  De identiteit van de gevangenen zijn als volgt :

 1. Faruk Yanık
  2. Ercan Orucu
  3.   Mehmet Altan
  4.   İrfan Bayar
  5.   Usame Türkyılmaz
  6.   Huseyin Avni Güngören
  7.   Yunus Beşir Birol
  8.   Beşir Başoğlu
  9.   Aziz Erten
  10. Adil Veli  Kartal
  11. Şener Vurek