Beste Lezer,

Mustafa Törer (1 juni 1964 – 28 juli 2016) was een ondernemer uit de Industrie Kamer (i.e. unie van ondernemers) van Iskenderun. Hij was grootschalig meubelmaker en eigenaar van meerdere merken uit de regio. Het was een familiebedrijf die door zijn vader in 1952 was opgezet.

Binnen enkele dagen na de coup van 15 juli waren er al tienduizenden mensen opgepakt als onderdeel van de heksenjacht waar het Erdogan-regime al tijdig op voorbereid leek te zijn. Een van hen was Mustafa. Hij werd drie dagen lang op het bureau vastgehouden en werd vervolgens op 27 juli 2016 officieel gearresteerd. Hij werd in de gevangenis van Iskenderun geplaatst. Naar verluidt overleed hij een dag later vanwege een hartaanval. Het autopsierapport van de Raad van Forensische Geneeskunde in Adana had als doodsoorzaak ‘hartaanval’ neergezet. De gouverneur (onderdeel van het Erdogan-regime) Ercan Topaca* tweette dat het zou gaan om een suiker coma. Mustafa was een prominente naam in de stad. Zijn omgeving beweert dat hij slecht zou zijn behandeld.

Zijn laatste gebed vond plaats in het hof van de Kaptan Mehmet Paşa Moskee, waarna hij werd begraven.

De vraag blijft: Wat is er met Mustafa gebeurd? En hoe heeft dat kunnen plaatsvinden? Wellicht dat het antwoord hierop nooit aan het licht zal komen.

*Ercan Topaca is nu sinds kort de gouverneur van Ankara…