Beste Lezer,

Seyfettin Yigit (50), officier van justitie uit Bursa, was gehangen gevonden in een toilet in de Bursa E-type gevangenis. Hij was voor vermeende banden met de Hizmetbeweging* opgepakt. Naar verluidt had Seyfettin zelfmoord gepleegd door zichzelf te hangen met een wastouw in het toilet op de nacht van 15 september, de 4e dag van het offerfeest voor de moslims, nadat hij zijn familie voor de laatste keer zou hebben gezien tijdens de bezoekersuren.

Engin Altay**, vice-voorzitter van de grootste oppositiepartij, de CHP, pleitte voor een verder onderzoek om te kijken naar de doodsoorzaak. Altay zei: “We hebben twijfel. We denken dat Seyfettin Yigit is vermoord.”. De familie van Seyfettin onderschreef het punt dat het ging om moord, en niet om zelfmoord.

De autopsie van Seyfettin werd uitgevoord bij de Bursa Raad van Forensische Geneeskunde. Seyfettin’s vrouw, Ayse Ilknur, getuigde dat haar man niet een persoon is die zelfmoord zou kunnen plegen. Seyfettin’s dochter van 16, Ayca Yigit, zei dat haar vader niets te maken had met de Hizmetbeweging.

Ayse vertelde dat ze veel contact heeft gehad met haar vader d.m.v. brieven. Ze zei: “We hadden een open contact bezoek in de gevangenis vanwege het offerfeest. Hij zag er goed uit. Althans, hij was er niet slecht aan toe. Hij zei dat hij brieven had geschreven en dat hij die langzamerhand zou gaan opsturen. Een van die brieven was gericht naar de President. De andere brieven waren niet de woorden van iemand die zelfmoord zou plegen. Een van de brieven had zelfs als dagtekening 19 september, terwijl de zogenaamde zelfmoord plaatsvond op 15 september.”

Het onderzoek naar Seyfettin Yigit is nog in gang.

———
* Sinds 2014 gebruikt het Erdogan-regime niet meer de benaming ‘hizmetbeweging’, ze zijn overgegaan op ofwel de PDY (de parallelle staatsstructuur) oftewel de FETO (de fetullahistische terreurorganisatie). Gülen staat pas sinds 28 oktober 2015 op de terroristenlijst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Turkije). Kort daarvoor werd hij geprezen door het Erdogan-regime.

** Engin Altay in het parlement over Seyfettin Yigit: http://bit.ly/2nXlWyQ