Één van de grootste kranten in de Arabische wereld, “Al Arabiya”, vertelde recent over de onderdrukking van de AKP regime op hulporganisaties actief in Syrië. Het artikel gaf aan dat organisaties doelwit zijn van AKP in Turkije en benoemde het volgende:

Na de mislukte couppoging op 15 juli is het beleid tegenover internationale hulporganisaties strenger geworden. Vooral in de afgelopen maanden is het druk gestegen. In januari dit jaar zijn de licenties van 3 hulporganisaties niet vernieuwd en zijn 15 medewerkers opgepakt. 4 van de medewerkers van Engelse, Indiase, Indonesische en Ierse afkomst zijn na 5 dagen vrij gelaten, maar de overige 11 medewerkers zitten nog steeds vast in Gaziantep. Ook een Deense hulporganisatie, “DanChurchAid” was doelwit waarvan 10 medewerkers op dit moment vast zitten.

Al Arabiya gaf aan dat er totaal 58 internationale hulporganisaties zijn uit Turkije die actief zijn in Syrië. Ook deze hulporganisaties lopen het risico dat de licenties niet worden vernieuwd en vervolgens hun activiteiten verplicht moeten staken.

Lokale hulporganisaties zijn ook doelwit

Volgens een rapport van de Verenigde Naties, is Turkije van plan om alle licenties van internationale hulporganisaties te annuleren en deze opnieuw te evalueren. Naar verwachting zullen veel hulporganisaties geen licentie krijgen en moeten derhalve hun humanitaire activiteiten stoppen. Het gebrek aan humanitaire hulp kan opgevangen worden door lokale hulporganisaties, maar ook deze organisaties kampen met problemen door het heksenjacht in Turkije. Aantal gesloten hulporganisaties waarvan beweerd wordt dat ze banden hebben met terroristische organisaties zijn naar schatting 550.